josephine-corianne.reismee.nl

Zaterdag en zondag

We zijn alweer een paar dagen hier in Kenia. En wat hebben we al veel gezien! Zaterdag hebben we een bezoek gebracht aan de wijk waar de school in staat. Het was namelijk zaterdag en dan is de school dicht. Ook op zondag gaan de kinderen niet naar school. Net als bij ons, hebben ze dus ook weekend. Heel veel kinderen vinden dat wel jammer. Want op school krijgen ze natuurlijk ook lekker te eten. Als de ouders werk hebben, krijgen ze thuis ook wel te eten. Zo niet, dan is het nog de vraag of ze eten hebben deze dagen. Deze ochtend werden we om half opgehaald door de motoren. Het had die nacht een klein beetje geregend, waardoor de luchtvochtigheid heel hoog was. Daar moesten we wel even aan wennen. Onderweg was er was oponthoud, omdat er een huisje (chalet idee) over de weg vervoerd werd. De motorrijders waren helemaal verbaasd toen ze dit zagen. In Nederland zouden ze dit met speciaal vervoer doen en op een tijdstip dat er niet zoveel verkeer is. Maar nee hoor; hier doen ze dat gewoon op een vrachtwagen en op het drukste moment van de dag. Toen we de wijk inreden werden we al hartelijk begroet door wat kinderen, onder andere kinderen van de Petals Academy. We zijn eerst naar het huis geweest van een van de keukenmedewerkers Annah. Haar huis is voor Keniaanse begrippen nog best wel luxe en groot. Leuk om even binnen te kijken. Annah heeft een dochtertje van een jaar oud, Gloria heet ze. Een lief schattig meisje. Vervolgens heeft Annah ons naar het huis van Ruth begeleid. Ruth is de vrouw waar Ruth’s Shelter haar naam aan te danken heeft. Zij woont nu sinds 2 maanden in een nieuw huis wat verder buiten de wijk. Onderweg naar Ruth’s huis lopen er verschillende kinderen met ons mee. Ook wilden ze onze tassen dragen en hielden graag onze hand vast. Annah vroeg ons of we wilden helpen met het dragen van Gloria. Midden in het dorpje lopen, in de brandende zon en een 1 jarige op je armen.. jullie kunnen wel raden dat het zweet overal en nergens vandaan kwam. Toen we bij haar huis aankwamen mochten ook de kinderen die met ons meeliepen mee naar binnen. We gaven hen allemaal een sultana en van Ruth kregen ze te drinken. Ruth heeft een aantal weken geleden een baby gekregen. We mochten Felix ook nog even vasthouden. Wat een liefje! Vervolgens zijn we weer terug naar huis gegaan, omdat we twee nieuwe reisgenoten erbij hebben gekregen. De motoren stonden weer keurig klaar en over de hobbelige zandweg, zijn we weer naar huis gereden. Er was vrijdag een nieuwe geasfalteerde weg geopend. De motorjongen wilde daar graag overheen rijden en vertelde er trots over. Langs deze weg zagen we ook heel veel apen in de bomen slingeren. In de middag hebben we een bezoek gebracht aan een mooi strand hier in de buurt. Het blauwe water en het witte zand maken het echt een prachtig strand. We hebben hier gewandeld en wat foto’s gemaakt. Terwijl we op het strand liepen, werden we steeds aangesproken door verschillende mensen die iets wilde verkopen aan ons. Ook stonden er mannen met kamelen klaar, waar eventueel een rondje op gereden kon worden. Wij kozen ervoor om dat maar niet te doen. Het verschil tussen arm en rijk was deze dag goed zichtbaar. Aan het strand zat namelijk een restaurant waar juist veel luxe en rijke (we denken) Kenianen te zien waren. Terwijl de mensen op het strand er alles aan doen om een beetje geld te verdienen. Ook de ervaringen van de ochtend in de wijk namen we mee, en dat maakte ons weer bewust van het feit dat wij zo dankbaar mogen zijn met alles wat wij hebben. Na dit bezoek werden we weer netjes thuis gebracht met de motors.

Na een goede nachtrust was de zondag aangebroken. We wilden natuurlijk graag een bezoek brengen aan een echte Afrikaanse kerk. Gisteren heeft Mary, een meisje van 9 jaar, ons uitgenodigd om bij haar naar de kerk te komen. Van die uitnodiging maakten we dan ook graag gebruik. We werden om 9.30 uur opgehaald met een busje. Toen we uiteindelijk de wijk inreden, was het een hele zoektocht om de juiste kerk te vinden. En als dat nu op een normale, gladde weg was, dan ging het nog wel. Maar het was echt hobbel de bobbel, van de ene kant naar de andere kant in het busje. Na het ongeveer 7 keer gevraagd te hebben aan een inwoner, kwamen we uiteindelijk bij de kerk aan. Buiten hoorden we al de vrolijke klanken van muziek. Bij de poort stond Mary al netjes op ons te wachten en nam ons mee de kerk in. Daar werden we hartelijk begroet door de pastor van de kerk. Door twee vrouwen werden we helemaal naar voren gebracht, daar kregen we een plekje vooraan in de kerk. Op het podium was een koortje aan het zingen en de mensen in de kerk swingden en klapten vrolijk mee. Wij natuurlijk ook. Vervolgens kwam de pastor naar voren en hij heette ons van harte welkom in de kerk en vond het een zegen dat we er waren. Hij vroeg om kort iets te vertellen waarom we er waren. De penningmeester van de stichting stelde ons allemaal netjes voor en vertelde dat we hier namens de stichting zijn en waren uitgenodigd door Mary. Vervolgens werd er nog wat gezongen en gebeden en toen kwam de preek. Een dominee preekte in Swahili en een andere persoon vertaalde dat voor ons in het Engels. Zo konden wij het ook volgen. De preek ging over het houden van de rustdag. De allerbelangrijkste boodschap werd hier verkondigd: er is alleen echte rust te vinden in Christus. Mooi om te merken dat, waar je ook bent, dezelfde boodschap wordt verkondigd. En dat we op de manier echt broeders en zusters in het geloof zijn. Praise the Lord! Na de kerkdienst hebben we buiten nog wat gepraat met de kinderen van de kerk. Ook hebben we wat liedjes gezongen met elkaar. We hadden ook nog een aantal bijbelse boekjes meegenomen. Deze hebben we aan een aantal kinderen uitgedeeld en er stukjes uit voorgelezen. Bijzonder om zo met de kinderen het geloof te delen. De rest van de zondag hebben we het rustig aan gedaan. We hebben gezellig met elkaar koffie gedronken en gegeten. De zondag vloog hier weer zo voorbij.
Vandaag hopen we op school voorbereidingen te treffen voor de rest van de week. De kinderen zijn een dag vrij vanwege een nationale feestdag. Wel kunnen ze wat eten komen halen. We hopen onder andere vandaag de kasten in de klassen te zetten, zodat deze er dinsdag als verrassing voor de leerkrachten staan. De rest kunnen jullie vanavond weer lezen. Wij hopen zo door de motors opgehaald te worden en richting de school te gaan. Fijne dag weer vandaag en succes!

Paula

Ik heb weer genoten van jullie verhaal en de foto’s en video. Heel leuk om te zien hoe jullie genieten.